čtvrtek 25. února 2010

Správa uživatelů v linuxu (pro začátečníky)

Tenhle článek jsem se rozhodl napsat zejména proto, že z vlastních zkušeností vím, jakým hrůzným způsobem jsou schopni běžní Frantové uživatelé (BFU) pracovat se svým systémem. Doufám, že člověk, který mi byl inspirací právě čte tyto řádky a tuší, že je řeč o něm a také doufám, že si z tohoto článku něco pozitivního odnese.

Ke správu účtů se většina uživatelů laiků dívá asi tímto způsobem: "Jaké účty? Jaká správa?". A pak dochází ke zmatkům, nepořádku v domovském adresáři, rozvrtaných nastaveních různých programů a podobně. A přeci stačí tak málo, vytvořit pro naše milované členy rodiny, nebo přátele vlastní účet. Nejen, že se zbavíme všech možných i nemožných problémů z koexistence více uživatelů na našem účtu plynoucích, ale myslím, že s povděkem to přijme i strana druhá, tedy naši blízcí, kteří jistě uvítají možnost upravit si prostředí k obrazu svému.

V původu těchto problémů bych se nerad šťoural, ale na vině bude nejspíš zvyk z windows, kde většinou celá rodina používá na rodinném počítači jeden účet a to ještě ten superuživatelský. Ovšem operační systém vyžaduje systém. A není nakonec krásné, když je vše přehledně uspořádané, uživatelé si navzájem nepřepisují data, nepřenastavují programy a nedohadují se kdo bude používat který komunikátor. Věřím, že spousta laiků si momentálně nedovede výhody takového přístupu úplně přesně představit, ale vězte, že výhody to jsou a nezanedbatelné, stačí jen vyzkoušet.Tak tedy jak na to?

Uvedený postup se v této části bude týkat distribuce Ubuntu, tedy pracovního prostředí Gnome. Ovšem idea zůstává stejná.

Správu uživatelů a skupin naleznete v menu Systém->Správa->Uživatelé a skupiny. Všimněte si, že položka se nachází v podmenu Správa což naznačuje že se jedná o nastavení ovlivňující celý systém na rozdíl od podmenu Volby, kde se nastavení týkají pouze daného uživatele.

V okně Nastavení uživatelů vidíte stávající uživatele s tím, že žádné volby nejsou momentálně aktivní. Je potřeba nastavení odemknout, což bude vyžadovat vaše heslo. Všimněte si že uživatel root je deaktivován. Je tomu tak z důvodu zvýšení bezpečnosti na desktopových počítačích, nedoporučuji tedy si s nastavením uživatele root pohrávat. Po odemknutí již můžete přidat nového uživatele. V okně Nový uživatelský účet můžete nastavit zejména uživatelské jméno, tedy login, a heslo. Ostatní položky můžete klidně nechat prázdné.

Pro ty zvídavé jen doplním, že zde lze nastavovat i práva jednotlivých uživatelů formou přidělování uživatelských skupin v záložce Uživatelská oprávnění. Položky jsou zde vcelku výstižně pojmenovány, nemá smysl se jimi nějak zabývat. Snad jen doporučím nedávat ostatní uživatele do skupiny adm, tedy nepřidělovat jim právo Spravovat systém. Jde přeci jenom o Váš počítač a měli by jste mít nad vašim systémem alespoň nějakou kontrolu.

Záložka Pokročilé skrývá nastavení, která stejně ani nebudete mít touhu měnit. Ono vlastně ani není proč, pokud ovšem nechcete nastavit uživateli nějakou společnou hlavni skupinu.

Tím bychom měli celý proces přidání uživatele zvládnutý. Nezbývá než se přihlásit. Jen mě ještě napadá, že se mohou vyskytnout situace, kdy chce být připojeno více uživatelů naráz. Taková situace není neobvyklá ba je dokonce v mnoha případech i žádaná a linux jako takový je vyvíjen jako multiuživatelské prostředí. Problém ovšem může nastat, když musíte oba sdílet klávesnici i monitor, stručně řečeno jeden počítač. Ovšem i v tomto případě nejste nuceni se neustále odhlašovat a přihlašovat. Gnome vám nabízí možnost přepnout uživatele, pomocí které se jednoduše spustí další X server a v něm můžete přihlásit dalšího uživatele. Pak již mezi jednotlivými uživateli jednoduše přepínat.

Přepnout uživatele můžete jednoduše z hlavního panelu, kde kliknete na položku s vašim loginem. V menu pak vyberete uživatele na kterého chcete přihlásit a voila - hotovo. Když už je další X server vytvořený dá se mezi nimi přepínat klasickou kombinací Alt+f(7 a výše), resp z grafického rozhraní Ctrl+Alt+f(7 a výše).

Pro uvedený postup samozřejmě existuje mnohem jednodušší a rychlejší alternativa a sice použití terminálu:

man adduser

Další možností je přímo editace souborů /etc/passwd a /etc/group, kde se nachází seznam všech uživatelů a skupin. Ovšem tento postup bych rozhodně nedoporučil nezkušenému uživateli. Jednak by nejspíš neznal ani syntaxi souboru a navíc by z největší pravděpodobností něco velmi pohnojil. Ikdyž člověk se pořád učí že?

Žádné komentáře:

Okomentovat